Skip to main content
Home » Usynlig Syg » Pårørende til psykisk syge er en vigtig ressource
Pårørende til mentalt sårbare

Pårørende til psykisk syge er en vigtig ressource

to mennesker holder hinanden i hånden
to mennesker holder hinanden i hånden
Foto: Gettyimages

Pårørende er en vigtig medspiller i behandlingen af psykisk syge, og inddrager man de pårørende, har den syge større chance for at blive rask, siger formand for Bedre Psykiatri Birgit Elgaard.

Skrevet af Bo Christensen

Psykisk sygdom er noget de fleste har haft inde på livet enten som pårørende eller som sindslidende selv. Faktisk har omkring 500.000 danskere en psykisk sygdom, og det gør cirka en tredjedel af os danskere til pårørende. ”Når psykisk sygdom rammer, så har de pårørende ofte et naturligt ønske om at hjælpe den syge, som i perioder kan have svært ved at overskue hverdagen eller behandlingen. Der er pårørende ofte den lim, der får behandlingen af den psykisk syge til at hænge sammen. Derfor er de også en hel naturlig samarbejdspartner i behandlingen,” fortæller Birgit Elgaard, formand for Bedre Psykiatri.

Hurtigere rask og mindre på hospitalet

Undersøgelser viser, at de pårørende spiller en afgørende rolle for, hvor ofte den psykisk syge er indlagt og den syges chancer for at blive rask af sin sygdom. Det anerkendte Cochrane Institut har blandt andet påvist, at den syge har 45 procent større chance for at blive rask, når de pårørende inddrages. ”I dag er det at få en psykisk sygdom ikke en livstidsdom, og når lægerne samarbejder med de pårørende og giver dem redskaber til at hjælpe den syge, så er der bare rigtig gode behandlingsresultater,” lyder det fra Birgit Elgaard.

Derfor arbejder Bedre Psykiatri også for, at pårørende til psykisk syge i langt højere grad inddrages i behandlingen – det gælder både hos psykologen, hos den praktiserende læge og på psykiatrisk afdeling, hvis der er tale om mere alvorlig psykisk sygdom. ”Helt konkret handler det om at lytte til de pårørende, som ofte kan sætte andre ord på den syges fortælling, det handler om at give eksempelvis forældreparret redskaber til at hjælpe deres datter med spiseforstyrrelse, men det handler også om at anerkende, at de pårørende og ofte hele familien er under et stort pres, når psykisk sygdom rammer,” fortæller Birgit Elgaard.

Depressioner hos pårørende

For nogle pårørende er det så stor en belastning at se deres nære familiemedlemmer kæmpe med sygdommen, at de selv oplever stor stress og til tider depression. Bedre Psykiatris egne undersøgelser viser, at hver 4. pårørende selv bliver sygemeldt eller tager orlov. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på de pårørende, fortæller Birgit Elgaard.

”Som pårørende står man i princippet til rådighed 24 timer i døgnet samtidig med, at man ofte også skal klare et fuldtidsarbejde eller måske er den forælder, der står for alt det praktiske. Det kan blive utroligt stressende, og en stor belastning, og vi kan se, at det ofte ender i sygemeldinger også hos de pårørende. Hvis man i behandlingssystemet også anerkender de udfordringer de pårørende har, så er jeg sikker på, at det i den sidste ende er en gevinst for samfundet,” slutter Birgit Elgaard.

Next article