Skip to main content
Home » Usynlig Syg » Overlæge: ”Vi skal blive bedre til at behandle depression”
Depression

Overlæge: ”Vi skal blive bedre til at behandle depression”

dreng med depression kigger på regnen
dreng med depression kigger på regnen
Foto: Gettyimages

Den rette medicinske og terapeutiske behandling hjælper mange ud af deres depression, men det er vigtigt, at man får den helt rette type medicin, siger overlæge, cand. pharm. og speciallæge i psykiatri, Niels Bjørndal.

Skrevet af Bo Christensen

Årsagen til depression kan være mangfoldig. Derfor er det vigtigt med en grundig udredning af depressionens symptomer, så lægen kan gennemskue, hvilken type depressionsbehandling, som kan hjælpe patienten, siger psykiater Niels Bjørndal, der har arbejdet med deprimerede patienter i næsten 40 år.

”En god behandling kræver en grundig udredning af lægen. Der er mange typer af depression, faktisk over 100 typer. Så vi læger skal finde ud af, hvilken type depression og hvilke signalstoffer i hjernen. som spiller en rolle for den enkelte patient, når man vælger behandling,” siger Niels Bjørndal, cand. pharm.  og speciallæge i psykiatri. Han er privatpraktiserende psykiater i Danmark og arbejder som overlægevikar i Norge og Sverige.

Man skal ikke altid bare have lykkepiller

Danske læger er ikke altid ligeså langt fremme fagligt i behandlingen af depression sammenlignet med læger i det norske sundhedsvæsen, mener Niels Bjørndal. ”Det er min opfattelse, at danske læger ikke altid er klar over, at der er stor forskel på medicintyperne, og hvordan de virker på de enkelte typer af depression. Og man ikke altid bare skal have ’lykkepiller’, dvs. SSRI-lægemidler, når man er deprimeret.”

Ikke alle typer af medicin er lige gode

Når man er deprimeret, kan man i høj grad miste humøret og lysten til at stå ud af sengen og møde andre mennesker. Det er ikke alle deprimerede, som har det på den måde, og det vigtigt at få med i sin udredning. For det siger noget om, hvilken type behandling, man skal have, siger Niels Bjørndal. ”Medicintyperne, der påvirker serotonin i kroppen, har fået meget omtale, men der er dårlig dokumentation for, at de virker positivt i flertallet af tilfældene, og så kan de have alvorlige bivirkninger. Samtidig kan de afflade følelserne og give en oplevelse af ligegyldighed og apati. Helt anderledes er de præparater, der påvirker noradrenalin- og/eller dopamin-systemet og aktiviteten af hormonerne. Det giver mere lyst, energi og glæde samtidig med, at de ikke afflader følelserne og gør patienten mere ligeglad. De er oversete, men de virker særdeles godt mod mange typer af depression.”

Medicinen kan ikke stå alene

Medicin mod depression kan hjælpe med at stabilisere signalstoffer i kroppen, men de kan sjældent kurere depressionen uden supplerende terapeutisk hjælp. ”Det er vigtigt, at patienten træner sig selv i at tænke positivt. Fordi det kan være med til at gøre personen rask igen. Hvis man har for mange negative tanker, kan det holde en fast i depression og et negativt selvbillede. Jo mere man tænker positivt, desto mere hjælper det til, at man bliver rask. Jeg giver selv kognitionsøvelser i at tænke positivt,” siger Niels Bjørndal og påpeger, at det er vigtigt, at man stoler på sundhedsvæsenet og opsøger sin læge for at få behandling. Hvis lægen er i tvivl om behandlingen, vil man som patient henvises til en speciallæge i psykiatri.

Next article