ADHD er ofte en udfordring i hverdagen, fordi både koncentrationsevne og arbejdshukommelse er ramt. Hjælpemidler kan gøre livet nemmere for mange.
Personer med ADHD – kendt ved bl.a. opmærksomhedsforstyrrelse og hyperaktivitet – er udfordrede på flere fronter. Men der er mange måder at få struktur og overblik ind i hverdagen. Og det kan gøre en kæmpe forskel for den ramte.
Hjernen slukker
“Når hjernen på ADHD-ramte keder sig, så slukker den. De kan være meget begavede, men hvis der ikke sker noget nyt eller spændende, så kan de ikke selv regulere aktiviteten i hjernen, og så går den ud.” Det fortæller overlæge og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, Jakob Ørnberg. Han fortæller blandt andet om skoleelever, som ofte bliver “problembørn” i klassen. De falder i søvn eller begynder at forstyrre de andre.
Dårlig arbejdshukommelse
Det svært for folk med ADHD at holde styr på planer og opgaver i hovedet. “Arbejdshukommelsen er meget dårlig. Vi andre kan godt huske, at vi f.eks. skal til tandlæge i morgen og samtidig huske, at vi skal slukke for pastaen, når vi har sat vaskemaskinen over. Det kan ADHD-hjernen ikke. Den glemmer aftaler og opgaver næsten med det samme. Og det er meget frustrerende for både dem selv og deres omgivelser.”
Gentagelser og rutine i hverdage dagen
Derfor er gentagelser og faste rutiner gode for personer med ADHD. “Mens vi andre skal prøve noget tre gange for, at vi lærer det, så skal ADHD-ramte have det gentaget måske 50 gange. Så det kan tage lang tid at få rutine i f.eks. det med at komme ud ad døren om morgenen. Men det kan godt trænes,” siger Jakob Ørnberg.
Apps og tavler kan hjælpe
Der findes mange hjælpemidler til at skabe struktur og huske de mange ting, man skal i løbet af dagen. “Det er meget forskelligt, hvad der hjælper den enkelte. Nogle har glæde af apps til at planlægge dagen og give besked, når man skal huske noget.” Andre har et whiteboard stående, hvor dagens opgaver står. “Faste ugeplaner hjælper ofte. F.eks. at man vasker tøj hver søndag og støvsuger hver tirsdag,” siger Jakob Ørnberg.
Mentor i overgangen til voksenlivet
Unge, som gerne vil flytte hjemmefra og klare sig selv, kan have glæde af en mentor, der kan hjælpe med at få styr på alle de ting, der skal klares, når man er flyttet hjemmefra. Unge på en ungdomsuddannelse eller universitetet kan få en socialpædagogisk støtteperson, som kan hjælpe med f.eks. at planlægge en læseferie eller bare tale om de udfordringer, der er, og hvad man kan gøre,” siger han.
Vær åben
Fordi mange med ADHD slås med enten for lidt energi eller for meget, er sund kost vigtigt. Det samme er regelmæssig motion, hvor pulsen kommer helt op på max. Og så har Jakob Ørnberg et sidste tip til at gøre livet for sig selv nemmere: “Vær åben omkring din diagnose. Hvis folk tror, du er doven eller dårligt opdraget, så er de meget lidt tålmodige. Men når de ved, at du har denne her udfordring, så er de fleste meget mere forstående og vil gerne hjælpe, så godt de kan.”
Hjælpemidler og ADHD
Børn og unge med ADHD kan have stor gavn af forskellige hjælpemidler, så deres hverdag bliver lidt bedre. Det kan være hjælpemidler, der understøtter planlægning, afstresning, social samspil og kommunikation.
Der findes en hel del muligheder. Vi har samlet et lille udpluk af dem:
– Særlige ure, der kan illustrere dagens gang og give påmindelser til at huske medicin, aftaler m.m.
– Visualisering af tiden, der kan hjælpe til at bevare koncentrationen i den fastlagte tidsramme.
– Kalendere, der kan være med til at strukturere hverdagen og lette kommunikationen omkring opgaver.
– Neurofeedback (også kaldet EEG-træning, biofeedback eller bare hjernetræning), der træner hjernens evne til at regulere og kontrollere sig selv.
– Sansestimulerende dyner, f.eks. kugledyner og sandtæpper, kan hjælpe, hvis man har søvnproblemer.
Kilde: ADHD-foreningen