Pia Jeppesen
Formand for Dansk Psykoterapeutforening
Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, men arbejdet med sårbare mennesker kræver både uddannelse og erfaring, mener formanden for Dansk Psykoterapeutforening.
Skrevet af Jens Kisker
I dag er det mere accepteret at gå i ’terapi’ og mindre tabubelagt end tidligere. Der er dog stadigvæk et stort gråt marked, hvor på mange terapeuter slår sig op med en kort uddannelse, et kursus eller måske helt uden teoretisk erfaring. Det var baggrunden for, at Dansk Psykoterapeutforening så dagens lys for 24 år siden og ville have styr på de mange forskellige typer terapeuter.
Krav til psykoterapeut-uddannelser
I 2004 fokuserede et tværministerielt samarbejde på at få anerkendt, hvad en psykoterapeut bør kunne. ”Det medførte 12 kriterier, som psykoterapeutuddannelserne skal opfylde. Uddannelserne evalueres løbende af en ekstern part. Alle 35 uddannelser opfylder kriterierne. Vores 1.700 medlemmer har alle taget den 4-5 årige uddannelse til terapeut, ligesom de oftest har en socialfaglig baggrund som eksempelvis socialrådgiver, pædagog eller lærer. Endelig skal de have praktiseret deres fag i mindst 3 år – det sikrer erfaring med mennesker. De skal gerne tage efteruddannelser, så de holder sig ajour med faget,” forklarer Pia Jeppesen, formand for Dansk Psykoterapeutforening.
Vigtigt at psykoterapeuten kender sig selv
For mennesker med behov for hjælp til en psykiske lidelse eller mental sundhed er det vigtigt, at man kan regne med, at psykoterapeuten er klar over, hvem han eller hun selv er. ”Psykoterapeuter bruger sig selv i deres arbejde, og i løbet af uddannelsen arbejder de også meget med sig selv. Først i sidste del af forløbet fokuserer de på arbejdet med andre, hvor de tager deres erfaringer med. I gamle dage brugte man mere familien til at tale om tingene, men i dag er det ikke så aktuelt, selvom endnu flere mennesker er presset af forventninger, mange valgmuligheder og arbejde. Det kan blandt andet føre til stress, som kan ende med angst,” fortæller Pia Jeppesen.
Uddannelse – og efteruddannelse
I forhold til at efteruddanne sig, ser Pia Jeppesen gerne, at medlemmerne holder sig opdateret med ny viden og udvikling i faget, men påpeger, at det er svært at stille krav om, hvilke efteruddannelser, man bør tage. ”Vi kunne godt tænke os en form for obligatorisk efteruddannelse til vores medlemmer, så de bliver ved med at være opdateret, en udfordring er at finde frem til hvilke krav, de uddannelser skal have.
Heldigvis ved vi fra vores medlemsundersøgelser, at over halvdelen af vores medlemmer tager efteruddannelse helt af sig selv,” siger hun og understreger, at man som menneske med behov for psykoterapi skal undersøge, om psykoterapeuten er medlem af foreningen og derfor har en MPF-titel. I samtaleterapi handler det meget om den personlige kemi med psykoterapeuten. Det er meget vigtigt for et forløb, hvor man skal arbejde meget med sig selv og de temaer i livet, som kan være svære.