De fleste sygdomme i øjet udvikler sig, efter man har passeret de 60-65 år, men faresignalerne kan vise sig længe før.
Synsnedsættelse, ’grå stær’, ’grøn stær’, alderspletter på nethinden (AMD), nethindeløsning, glaslegemesammenfald – der kan ske meget med ens øjne, efterhånden som man nærmer sig senioralderen, så det er vigtigt at være opmærksom og holde sine øjne under opsyn.
”Hvis man oplever, at man ser dårligere, end man plejer, skal man altid reagere. Og så skal man huske på, at man har to øjne. Man kan få problemer med det ene øje, uden at man lægger mærke til det, da man kompenserer for det med det andet øje,” siger Carsten Edmund, der er formand i Øjenforeningen.
I mange tilfælde er det dog blot en læsebrille, der er behov for.
”Ens nærindstillingsevne bliver dårligere med alderen. Linsen bliver stivere, og så kan den ikke krumme så meget, at den kan nærindstille, så mange vil opleve dårligere læsesyn i 45-50 års-alderen,” siger Carsten Edmund.
En sund krop ser godt
Den gode – eller dårlige… – kendsgerning er, at en sund og aktiv livsstil kan udsætte aldersbestemte øjensygdomme.
”Alderspletter på nethinden (AMD), som man jo i begyndelsen ikke selv lægger mærke til, er det største synsproblem i den vestlige verden. En undersøgelse har dog vist, at det er mindre hyppigt, hvis man motionerer dagligt, spiser sundt og ikke ryger. Man sagde førhen, at ’grønt er godt for øjnene’, og i hvert fald er det rigtigt, at de vitaminer og mineraler, man giver til patienter med visse former for alderspletter, har en beskyttende virkning mod komplikationer. Det er egenskaber, der også findes i gulerødder og kål mv. At leve sundt kan yderligere være med til at forebygge blodpropper i øjnene, lige som andre steder i kroppen,” siger Carsten Edmund.
Øjensygdomme kan udvikle sig hurtigt
Markante forandringer i øjnene er vigtige at reagere på omgående, da nogle øjensygdomme udvikler sig hastigt.
”Ved pludseligt synstab skal man altid søge hjælp hurtigt, så diagnosen kan stilles og evt. behandling sættes i gang. Synstab kan skyldes nethindeløsning eller glaslegemesammenfald, der typisk kommer i 50’erne. De fleste ser små uklarheder, hvis de kigger på en hvid væg, og hvis det pludseligt bliver værre, så kan det være glaslegemesammenfald, der kan give hul i nethinden og evt. føre til nethindeløsning. Det er afgørende at finde hullet, mens nethinden endnu ligger på. Det skal undersøges inden for få dage, så det er en sub-akut sygdom. Ved nethindeløsning vil der ofte komme en skygge nedadtil i synsfeltet,” forklarer Carsten Edmund.
Grøn stær kræver ekstra opmærksomhed
Grå stær og grøn stær er populære betegnelser for øjensygdomme, som de fleste har hørt om.
”Grå stær er en uklarhed i linsen, der kan opstå allerede i 50-60 års-alderen. Linsen kan erstattes med en plastiklinse, og diabetikere får det ca. 10 år før andre. Man kan godt have grå stær kun på det ene øje, og det kan være udløst af et traume som f.eks. et slag eller anden skade i øjenregionen flere år tidligere,” siger Carsten Edmund.
Grøn stær er ofte karakteriseret ved forhøjet tryk i øjet, hvilket udspiler øjet, og det kan synsnerven ikke klare, og så henfalder den langsomt.
”Grøn stær er en lumsk sygdom, fordi den giver synsnedsættelser ude i periferien, hvor man ikke lægger mærke til det, før det går rigtig galt. Hvis grøn stær findes i familien, bør man tjekkes for det hos en øjenlæge, da der er en arvelig disposition for grøn stær. Det er en svær sygdom at finde – med mindre man er meget opmærksom,” siger Carsten Edmund.