Da 63-årige Thomas Udsen i november 2018 opdagede blod i urinen, søgte han læge. Man mistænkte, at det kunne være kræft, men efter grundige undersøgelser fandt man ud af, at det ikke var tilfældet.
Det fortæller Thomas med glæde i stemmen, for i dag er han stadig lettet over, at det ikke var kræft. Thomas oplevede dog, hvordan han begyndte at blive inkontinent. Noget han nu åbner op omkring i håb om, at flere vil tale om lidelsen.
”I starten var det bare nogle dråber tis i ny og næ, men som tiden er gået, er det blevet mere og oftere. Nu kan jeg ikke gå ret længe uden at skulle lade vandet og jeg kan ikke holde på mere end 2 deciliter urin i blæren. Det betyder desværre, at det kræver ekstra forberedelse, hvis jeg skal på besøg hos nogen eller køre en lang tur i bil. Og om natten bliver jeg nødt til at vågne flere gange for at lade vandet,” fortæller Thomas Udsen.
Fortalte det til familien
Thomas har nu levet med inkontinens i flere år og synes egentlig, at han lever et godt liv, selvom det påvirker ham negativt at skulle planlægge visse dele af sit liv ud fra inkontinensen.
I mellemtiden har han flere gange prøvet at åbne sig op for sin familie, da han gerne vil bryde tabuet og tale med sine nærmeste om lidelsen, så de også ved, hvordan han har det.
”Ja, jeg har fortalt det til min familie. Jeg kan godt tale med dem om det, men de kommenterer ikke så meget på det og spørger ikke så meget ind til det. Jeg tror ikke, de er så komfortable med at tale om emnet, og så kan det være lettere bare at lade som ingenting. Jeg kan egentlig godt forstå det, for emnet er jo tabubelagt,” siger han.
Thomas kender selv alt til stilheden, som kan knytte sig til inkontinens, for han er ikke selv komfortabel med at skulle drøfte det med andre end sine allernærmeste.
”Jeg har egentlig ikke haft så stor lyst til at sige det til nogen. Jeg har eksempelvis en gammel ven, som jeg aldrig har fortalt det til, men jeg overvejer snart at fortælle ham det. For jeg synes, at det er negativt, at det er så tabubelagt. Man bør tale mere med hinanden om inkontinens, fordi jeg mener, det kan være med til at dele viden om lidelsen, hvilket gør problemet mindre,” siger Thomas.
Forsøger at finde en løsning
I dagens Danmark findes der en række forskellige behandlinger, blandt andet med medicin, som kan være med til at gøre livet med inkontinens lettere. Faktisk fortæller flere overlæger til Planet Health, hvordan langt de fleste efterhånden kan få hjælp.
Thomas har prøvet at løse problemet med sin egen opfindelse, der indebærer brug af polyethylen-plastikposer, som skal beskytte ham mod uheld. Han er dog på udkig efter, om der findes andre løsninger. Derfor deltog Thomas blandt andet i en sammenkomst arrangeret af Kontinensforeningen, som han er en del af.
”Det var sidste år i Aarhus, hvor der blev fremvist forskellige redskaber. Men der var ikke noget, jeg kunne bruge,” forklarer Thomas, som helst ikke vil besøge lægen igen.
”Efter min bedste overbevisning er der ikke nogen effektiv behandling for det (min inkontinens, red). Min overbevisning om, at lægen ikke har en løsning på mit problem, og risikoen for, at jeg bare bliver kørt igennem det maskineri, jeg allerede er blevet kørt igennem én gang, afholder mig fra at søge behandling hos lægen,” forklarer han.