Urinvejsinfektion er en hyppig sygdom, der rammer de fleste kvinder flere gange i løbet af deres liv. Behandling med antibiotika mod urinvejsinfektion er almindelig – men ikke altid nødvendig. Læs her hvad du skal være opmærksom på ved behandling af urinvejsinfektion.
Statistikkerne viser, at du helt sikkert har oplevet at have en
urinvejsinfektion – og at du højest sandsynlig er blevet behandlet med
antibiotika. Det er især kvinder under 30 og over 70 år, der rammes af
urinvejsinfektioner. Og i begge aldersgrupper ses en stigning i antallet
af indløste recepter mod urinvejsinfektion.
I de fleste tilfælde er antibiotisk behandling faktisk ikke nødvendig. Og overbehandling med antibiotika kan føre til unødige bivirkninger og udvikling af antibiotikaresistens.
Antibiotika mod bakterier i urinen
Antibiotika hjælper kun, hvis der er bakterier i urinen. Det gælder kun for ca. 50% af alle kvinder, der har symptomer på urinvejsinfektion. Det er altså derfor også kun halvdelen, der har effekt af at blive behandlet med antibiotika.
I den resterende halvdel vil antibiotika være en overbehandling, fordi symptomerne skyldes andre ting, hvor antibiotika ikke hjælper. Og det kan i værste tilfælde betyde, at du kan blive resistens overfor visse antibiotika.
Det er kun din læge, der kan afgøre, om der er tale om bakterier i urinen. Det er derfor vigtigt, at du opsøger læge, hvis du har oplevet symptomer på urinvejsinfektion, så I sammen kan finde den behandling, der giver mest mening for dig.
Gode råd ved symptomer på urinvejsinfektion
- Drik rigeligt med vand, så du bliver skyllet godt igennem.
- Tag smertestillende piller.
- Tag evt. tilskud med tranebær eller drik tranebærjuice.
- Hvis du kun har svage symptomer, kan du give det lidt tid. Hvis ikke symptomerne er forsvundet efter et par dage, så skal du søge læge.
Kilde: antibiotikaellerej.dk