Skip to main content
Home » Mave og Tarm » Sådan forebygger du endetarmsbesvær, analkløe og hæmorider
Endetarmsbesvær

Sådan forebygger du endetarmsbesvær, analkløe og hæmorider

Illustration af hæmorider på endetarm
Illustration af hæmorider på endetarm
Foto: Unsplash.com

Ubehag omkring endetarmen fx hæmorider er et stort tabu og det kan kræve et langt tilløb at få talt med lægen om det. Men lidelser af denne karakter er faktisk noget, din læge ser ganske hyppigt.

Det er ikke hver dag, man taler om det, selvom fænomenet i bogstavelig forstand er velkendt af mange danskere. Hver tredje dansker har allerede eller vil på et tidspunkt opleve hæmorider, anal-kløe eller endetarmsbesvær.  ”Anal-kløe er symptomet på mange lidelser, som man skal være opmærksom på. Det betyder typisk, at man er ved at udvikle hæmorider, som er en af de hyppigste lidelser i Danmark,” siger klinisk professor Jacob Rosenberg fra Herlev Hospital.

Hvad er en hæmoride?

En hæmoride er en åreknude på en eller flere vener i endetarmen. Det kan give smerter og blødninger og opstår som følge af øget tryk fra f.eks. forstoppelse, fedme eller graviditet. ”Også andre sygdomme kan give hæmorider, så oplever man blødninger eller smerter ved endetarmen, skal man opsøge sin læge,” anbefaler Jacob Rosenberg. ”Hæmorider og hygiejne er ikke direkte forbundet. Oplever man kløe, kan årsagerne derfor være meget andet end hæmorider –  f.eks. rifter, forskellige hudsygdomme eller børneorm. Men hæmorider er meget almindeligt og kan både forebygges og smertelindres,” siger Jacob Rosenberg.

Undgå hæmorider

Han forklarer, at hæmorider kan skyldes tryk på endetarmen, som f.eks. gravide ofte oplever. Men også hård afføring og forkert kost kan fremprovokere hæmorider. ”Har man et stillesiddende arbejde og spiser forkert, er man i risiko for at udvikle hæmorider. Det er derfor heller ikke en god ide, at tage smartphonen med på toilettet, fordi det øger toilettiden – og dermed trykket på endetarmen,” siger Jacob Rosenberg. Han advarer afslutningsvis mod overdrevet hygiejne, fordi det kan medføre risiko for at udtørre huden ved endetarmsåbningen. Desuden skal man være opmærksom på såkaldte marisker –  dvs. små løse hudlapper ved endetarmen – der besværliggør renlighed. ”Det er en meget udbredt lidelse, og det kan være en god ide at få fjernet, hvis man oplever hygiejneproblemer” siger Jacob Rosenberg afslutningsvis.

Next article