En glutenfri diæt er blevet svært moderne gennem de seneste år. Argumentationen for fravalget af gluten er varierer, men for 50.000 danskere repræsenterer glutenproteinet både stærkt ubehag og muligheden for at udvikle alvorlige følgesygdomme.
Selvom de fleste danskere kender til sygdommen Cøliaki under betegnelsen ’glutenallergi’, er det faktisk svært misvisende. Glutenintolerance er nemlig ikke en typisk allergi, men en autoimmun sygdom, der ubehandlet kan give følgesygdomme som knogleskørhed, tarmkræft, sclerose og gigt. Præcis ligesom sukker gør for diabetespatienter, danner gluten antistoffer hos cøliakipatienter. Antistofferne nedbryder tyndtarmens slimhinde. Det betyder, at man får rigtig svært ved at optage næringsstoffer, hvilket kan resultere i alt fra ondt i maven og diarré til underernæring og blodmangel.
Proteinstoffet gluten findes i alle danske kornsorter, dvs. hvede, rug, byg og havre. Proteinet får blandt andet brød til at hæve. Hvis kroppen ikke tåler gluten, reagerer immunforsvaret i tyndtarmens slimhinder, så tarmen trækker sig sammen. Det er denne reaktion, som nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer og følgeligt forårsager symptomerne.
Hyppighed af glutenintolerance
Det anslås at 0,5-1% af den danske befolkning lider af cøliaki. Dvs. ca. 50.000 personer. Ifølge Dansk Cøliaki Forening er blot 1 ud af 10 med sygdommen diagnosticeret.
Typiske symptomer
- Diarré
- Mavesmerter
- Oppustethed
- Rigelig luftafgang
- Vægttab eller overvægt
- Træthed
- Forstoppelse
- Blodmangel
- Muskel- og ledsmerter
Myteaflivning: Gluten findes i andet end brød og pasta
Det er en hyppig misforståelse, at personer med cøliaki kun skal undgå brød og pasta, men faktisk findes glutenproteinet i en lang række fødevarer. Glutenintolerante skal være specielt opmærksom ved forarbejdede fødevarer og sørge for at læse varedeklarationen.
Gluten findes i
- Brød, kager, pasta, panering (rasp), vafler, kiks, småkager, bageblandinger, ristede løg
- Morgenmadsprodukter
- Farsvarer, paté, pølse, pålægsvarer, færdige middagsretter, stuvning, sovs, bouillon
- Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger
- Fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller
- Frosne kartoffelprodukter, chips
- Øl og milkshake
- Sojasauce
- Madlavningsfløde
- Revet ost
Disse fødevarer indeholder ikke gluten
- Kød (fersk, frossent, røget og saltet), fjerkræ, fisk, indmad, æg.
- Kartofler og grøntsager (friske og konserverede).
- Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder, mandler.
- Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden mysli), ost.
- Margarine, smør, olie, minarine.
- Saft, juice, sodavand, vin, spiritus.
Kilder: Dansk Cøliaki Forening/Sundhedsstyrelsen