Andreas Munk Petersen
MD PhD, Afdelingslæge. Gastroenheden på Hvidovre Hospital
Har du ondt i maven? Føler du dig oppustet? Eller døjer du med diarré? Så er mælkesyrebakterier måske løsningen. Andreas Munk Petersen fra gastroenheden på Hvidovre Hospital giver et indblik i de gavnlige bakteriers evner.
”Vi har tusindvis af bakterier i vores mave- og tarmsystem, og en del af disse er mælkesyrebakterier, der udgør en naturlig del af vores tarmflora. På trods af navnet har de ikke noget med mælk at gøre, men kaldes således, fordi de producerer mælkesyre, når de omsætter laktose,” forklarer Andreas og fortæller videre:
”Der sker en gæringsproces i vores tarmsystem, som vi også kender den fra f.eks. surkål eller kimchi, hvor mikroorganismerne frigør energi fra laktosen, som de så efterfølgende bruger til at vokse.”
Og denne proces er yderst vigtig, hvis vi gerne vil have en sund tarmflora, for der foregår en evig kamp mellem de gode mælkesyrebakterier og de ”dårlige” bakterier i tarmen. Og kommer de dårlige bakterier i overtal, kan det ødelægge vores immunforsvar og gøre os syge.
Forebyggende og behandlende effekt
Vi skal altså passe godt på vores dem. For ikke alene er de med til at opretholde vores immunforsvar – de hjælper os også med at øge vores optagelse af vigtige vitaminer og mineraler.
”For mennesker med en sund tarmflora, er der ingen grund til at gøre mere end blot at nyde det. Men for mennesker, der har fået smadret deres tarmsystem, f.eks. efter en antibiotikakur, kan mælkesyrebakterier have en gavnlig effekt,” siger Andreas og understreger, at mælkesyrebakterier har vist sig at have en både forebyggende og behandlende effekt.
”Skal man igennem en antibiotikakur, kan man med fordel indtage ekstra mælkesyrebakterier i forbindelse hermed, og dermed undgå nogle af de maveproblemer, som mange får i forbindelse med en sådan behandling.
Yoghurt, kimchi eller kosttilskud?
Mælkesyrebakterier findes i både i gærede mælkeprodukter og fermenterede grøntsager. Men ønsker du at indtage ekstra mælkesyrebakterier, er det ikke gjort med en ekstra portion yoghurt om morgenen.
”Mængden af mælkesyrebakterier i fødevarer er temmelig lav, og derfor er det mest optimale at indtage bakterierne som kosttilskud. Da vi har mange forskellige mælkesyrebakterier i vores tarmsystem, har det vist sig, at jo flere forskellige typer af mælkesyrebakterier, der indgår i tilskuddet, jo bedre virker det. Så som udgangspunkt bør man altid vælge de produkter, der indeholder flest forskellige bakterier, hvis man vil opnå den bedste effekt,” råder Andreas Munk Petersen.