Skip to main content
Home » Luft og Lunger » Lungepatient? Derfor skal du overveje en influenzavaccine
Astma

Lungepatient? Derfor skal du overveje en influenzavaccine

læge giver influenzavaccine til patient
læge giver influenzavaccine til patient
Foto: Unsplash
avatar

Jens Lundgren

Klinisk professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet

Personer med lungeproblemer risikerer at blive alvorligt syge af influenzavirus. Det kan derfor være en god idé at få en influenzavaccine.

Influenza-virusset er særlig dygtig til at overleve i luften og på dørhåndtaget i timevis. Det gør sygdommen meget smitsom. Det er grunden til, at vi næsten hver vinter ser et udbrud, der kan ramme op mod en mio. danskere i løbet af en sæson.

Og virusset har endnu en lumsk egenskab:

“Man kan smitte i 24-48 timer, før man selv får de første symptomer. Derfor kan man smitte andre, før man ved, man selv er ramt,” fortæller Jens Lundgren, der er klinisk professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Lungepatienter risikerer indlæggelse

Langt de fleste af os kan bekæmpe influenzaen, uden at vi behøver gå til lægen. Men nogle har særlig risiko for at få komplikationer og ende på hospitalet.

“Folk, der har problemer med lungerne, bliver oftere indlagt efter at være smittet med influenza. De kan blive alvorligt syge, og i de ekstreme tilfælde kan det gå ud over deres lungekapacitet midlertidigt eller permanent,” fortæller Jens Lundgren.

Influenzaen sætter sig på cellerne i luftvejene og gør det sværere for kroppen at bekæmpe sygdomme. Det øger risikoen for blandt andet lungebetændelse.

Hold øje med tegn på forværring

Hvis man reagerer hurtigt, kan man sætte ind med anti-influenza-medicin og muligvis undgå indlæggelse. Derfor skal man holde øje med, om influenzaen går væk af sig selv, eller om man får det værre.

“Hvis du ikke har det bedre efter 3-4 dage, men du derimod får feber igen, og hosten ikke længere er tør, kan det være tegn på, at sygdommen forværres. Det kan også være, du føler dig konfus eller får problemer med at trække vejret. Så skal du kontakte din læge,” siger Jens Lundgren.

Vask hænder og få en influenzavaccine

For at undgå smitte, kan man ifølge Jens Lundgren især gøre to ting.

“Bliv vaccineret. Det mindsker din risiko for at blive syg. Og skulle du alligevel blive syg, er der mindre risiko for, at du udvikler komplikationer,” siger han.

“Derudover skal du vaske dine hænder ofte. På den måde kan du nå at vaske eventuelle virus af, inden de sniger sig ind i din krop.”

Flere grupper er særligt udsatte

Udover lungepatienter opfordrer Jens Lundgren personer med hjerteproblemer, sukkersyge, personer i kræftbehandling, personer over 65 år og gravide til at få en influenzavaccine.

“Det er den type personer, vi oftest ser på hospitalet med komplikationer efter influenza,” siger han.

Influenza koster hvert år mange indlæggelser og sygedage blandt de mennesker, som er ekstra udsatte for at blive ramt.

Hvis du har en lungesygdom, som f.eks. Astma eller KOL, er du særligt udsat for influenza, og bør derfor altid tage imod tilbuddet om influenzavaccination – også selvom du føler dig frisk i hverdagen.

Next article