Skip to main content
Home » Luft og Lunger » Har du KOL? Hold øje med symptomer på forværring
Forværring af KOL

Har du KOL? Hold øje med symptomer på forværring

Foto: Getty

Peter Lange

dr.med., overlæge på Herlev Hospital og professor på Københavns Universitet

For folk med en svær grad af KOL kan selv en midlertidig forværring være utrolig belastende og i værste fald årsag til indlæggelse. Heldigvis kan folk med KOL selv gøre meget for at modvirke forværring og fastholde livskvaliteten.

KOL er en kronisk lungesygdom, som i Danmark næsten udelukkende rammer rygere. Sygdommen forsnævrer langsomt store og små luftveje og fører til, at lungevævet ødelægges. Det giver vejrtrækningsproblemer, så man bliver hurtigt forpustet og træt. For de personer, som er allerhårdest ramt af KOL, kan selv en almindelig forkølelse være utroligt belastende og farlig.

”Hvis man i forvejen har stærk nedsat lungekapacitet, kan en forkølelse gøre, at man får svært ved at trække vejret. Og hvis man ikke reagerer på det i tide, kan det blive så alvorligt, at det kræver indlæggelse,” siger Peter Lange, overlæge på Herlev hospital og professor med fokus på forebyggelse af KOL på Afdelingen for Epidemiologi ved Københavns Universitet.

Forværring kan behandles og forebygges

En forværring kan skyldes en almindelig forkølelsesvirus, som gør at slimhinden i luftvejene hæver op og forværrer vejrtrækningsproblemerne. Da virusinfektionen svækker det lokale immunforsvar i luftvejene, kan bakterier lettere inficere slimhinderne, hvilket i værste fald kan give lungebetændelse. Heldigvis kan du til en vis grad forebygge og behandle forværring selv. 

”Flere typer af KOL-medicin, som du inhalerer dagligt, nedsætter tilbøjeligheden til de akutte forværringer. Men hvis du alligevel oplever symptomer på forværring, kan det være nødvendigt at blive behandlet med antibiotikum suppleret med tabletter med binyrebarkhormon. Patienter med hyppige forværringer kan med fordel have antibiotika og binyrebarkhormontabletter liggende, så de selv kan starte behandlingen, hvis de aftaler det med egen læge, som kan skrive recepter og aftale en behandlingsplan i tilfælde af forværring,” siger Peter Lange.

Det er også godt at blive vaccineret mod lungebetændelse og influenza, da disse tiltag kan forebygge infektioner. Dertil kommer, at det også er forebyggende at være fysisk aktiv og have en sund livsstil, hvor man ikke ryger, da rygning øger risikoen for lungeinfektioner.

”Forebyggelse og behandling af forværring hjælper på livskvaliteten, da mange hyppige forværringer i KOL gør, at man få symptomer og begrænser ens muligheder for at leve et normalt liv,” siger Peter Lange.

Hold øje med symptomer på forværring

Symptomer på forværring er tiltagende åndenød, øget ophostning af slim fra lungerne og tegn på infektion, såsom feber og almen utilpashed.

”Man skal holde øje med symptomerne for at kunne starte behandlingen tidligt. Hvis man til daglig er mobil og aktiv, er det et alvorligt tegn, hvis man ikke kan spise, drikke eller komme uden for hjemmet på grund af tiltagende åndenød, og så skal man reagere og eventuelt kontakte sin læge,” siger Peter Lange.

Next article