Susanne Axelsen
Overlæge i Kvindesygdomme og Fødsler, Forkvinde for Kontinensforeningen
Problemer med at holde på vandet kan i langt de fleste tilfælde afhjælpes helt eller delvist. Der er mange muligheder for hjælp og behandling, hvis man tør tale med sin læge om det.
Hver 10. dansker ramt
Urininkontinens rammer ca. hver 10. dansker – og helt op mod hver tredje kvinde over 50 år. Mange fortæller det ikke til nogen og lever i stedet med utæthed og frygten for næste uheld. Men der er ingen grund til at lide i stilhed. Langt de fleste kan slippe helt eller delvist for deres inkontinens. Det fortæller overlæge i Kvindesygdomme og Fødsler og formand for Kontinensforeningen, Susanne Axelsen. “Inkontinens går ud over livskvaliteten. Derfor bør man tale med nogen – allerhelst sin læge. De fleste kan nemlig få det bedre. Og selvom nogle aldrig bliver helt fri, kan de opnå en markant forbedring, så det ikke længere styrer deres liv,” siger Susanne Axelsen.
To slags inkontinens
Susanne Axelsen skelner mellem to forskellige typer urininkontinens: Stress-inkontinens og trangs-inkontinens. Ved den første kommer der som regel nogle dråber ud ved hoste, nys, løb. Det kan for omkring halvdelen løses med træning af bækkenbunden. Den anden halvdel kan have glæde af en operation. Trangs-inkontinens betyder, at man ofte og pludseligt skal tisse. Mange når ikke helt ud på toilettet, før de begynder at tisse, og de bliver derfor meget våde. Her kan blæreafslappende medicin være en mulighed. Hvis medicin ikke hjælper, kan en operation med indsprøjtninger i blæren komme på tale.
Fødsler og alder spiller ind
Blandt årsagerne hos kvinder er både børnefødsler og overgangsalder meget almindelige. Operationer, hårdt fysisk arbejde og overvægt er andre faktorer, og de rammer også mænd. Alt efter årsagen er der forskellige behandlinger. ”Kvinder efter overgangsalderen bør have lokal hormonbehandling i skeden. Det hjælper den øvrige behandling til at virke bedre. Operation eller medicin kan også være en løsning for nogle, sammen med træning af bækkenbunden.”
Fakta om urininkontinens
Det skønnes, at 25-45% af danske kvinder lider af urininkontinens. Det er svært at finde de præcise tal, da mange lider i stilhed, fordi det desværre stadig ses som en tabubelagt lidelse.
Overordnet er der to typer af inkontinens:
Stressinkontinens:Ufrivillig urinafgang ved f.eks. hoste, nys, motion eller anden fysisk aktivitet, da lukkemusklen ikke fungerer optimalt. Denne form for inkontinens ses oftest hos kvinder.
Urgency-inkontinens: Utilstrækkelig kontrol over vandladningsrefleksen, så blæren tømmer sig ufrivilligt. Den ufrivillige vandafgang er umiddelbart forudgået af stærk vandladningstrang.
Risikofaktorer:
Alder
Overvægt (høj BMI)
Fødsler (kejsersnit og vaginale fødsler)
Østrogenmangel
Nedsunken blære
Utrænet blærebund
Fejl i nervesystemets kontrol af vandladningsrefleksen
Kilde: sundhed.dk