Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Offentlige sygehuse kan få gavn af privathospitaler
Privathospital

Offentlige sygehuse kan få gavn af privathospitaler

Offentlige hospitaler kan få gavn af private hospitaler
Offentlige hospitaler kan få gavn af private hospitaler
Foto: Gettyimages

Offentlige sygehuse kan bruge privathospitaler til at reducere kræftpatienters ventetid og samtidig spare regionen penge, siger branchedirektør hos Sundhed Danmark.

Skrevet af Bo Christensen

Det offentlige sundhedsvæsen oplever at være presset på tid og ressourcer. Det går blandt andet udover kræftpatienter. Man kan dog afhjælpe problemet ved at sætte flere af kræftafdelingernes opgaver i udbud og lade privathospitaler hjælpe til.

”Privathospitaler kan klare en række af de opgaver, der tilbydes på de offentlige sygehuse, og lige nu har det offentlige ikke kapaciteten til at løfte alle sine opgaver selv. Derfor vil det give mening at sætte nogle opgaver i udbud og lade privathospitalerne hjælpe til. Det vil spare afdelingerne ressourcer og samtidig være til gavn for patienterne,” siger Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark – foreningen af danske sundhedsvirksomheder.

Hver femte patient venter for lang tid

Hvis en læge får mistanke om kræft, ryger patienten i et intensiveret kræftudredningsforløb, hvor personen får en række undersøgelser, så der kan stilles en diagnose. Det skal gå stærkt, og offentlige sygehuse er forpligtet til bl.a. at tilbyde en forundersøgelse indenfor 14 dage, men hver femte patient må vente i længere tid, som det er lige nu, siger Jesper Luthman.

Regionerne kan betragte privathospitalerne som samarbejdspartner, så vi kommer tættere på, at 100 procent af patienterne får tilbudt undersøgelserne rettidigt.

”Hver femte patient, der er under mistanke for at have kræft, får ikke de tilbud, de skal have inden og dermed er risikoen, at hele forløbet trækker ud både til udredning, behandling og opfølgning. Det synes vi er ærgerligt for patienterne. Derfor opfordrer vi til, at udrednings- eller screeningsopgaver sendes i udbud, så privathospitaler kan hjælpe til,” siger Jesper Luthman.

Regionerne og det private skal drage nytte af hinanden

Danske Regioner og Sundhed Danmark har tidligere indgået udredningsaftaler for bl.a. demente patienter eller hjertepatienter, og det samme kan man gøre med kræftpatienter.

”Regionerne kan betragte privathospitalerne som samarbejdspartner, så vi kommer tættere på, at 100 procent af patienterne får tilbudt undersøgelserne rettidigt,” siger Jesper Luthman.

Som det er lige nu, har man som patient rettighed til at søge om plads på et privathospital på det offentliges regning, hvis en operationstid ændres, eller hvis der går længere end 30 dage til udredning eller behandling.

Next article