Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Kræft i et gemt og glemt organ
Kampen mod kræft 2021

Kræft i et gemt og glemt organ

I samarbejde med: Pancreasnetvaerket
Foto: Getty Images
I samarbejde med: Pancreasnetvaerket
Foto: Getty Images

Alle kræftpatienter kender det svimlende sus i maven, der følger, når lægen fortæller, at man er blevet ramt af kræft. Koncentrationen svigter, og det bliver pludseligt svært at følge med i det, lægen sidder og fortæller. I bugspytkirtlen, siger han. Hvad er det, hvor sidder den? Og hvad vil det egentligt sige?

Når man kommer hjem, går de fleste af os i gang med at få samling på tankemylderet og danne vores eget overblik over den alvorlige situation, vi pludseligt er havnet i. Men her kommer så det næste chok. Jo mere man læser om kræft i bugspytkirtlen, jo mørkere bliver det. Tallene er skræmmende. Man får nærmest indtryk af, at det er en sygdom, ingen overlever. At vi udelukkende lever på lånt tid. Og at den tid, der er tilbage, er alt, alt for kort.

Lige her føler man sig forfærdeligt alene i verden.

Det er derfor, vi i sommeren 2015 dannede et netværk af patienter og pårørende, der har eller har haft kræft i bugspytkirtlen, tolvfingertarm eller galdeveje tæt inde på livet. Ingen bør stå alene med en så alvorlig kræftsygdom. Og vi patienter kan støtte hinanden på vores helt egen måde. Det gør vi i Pancreasnetværket med stor hjælp fra Kræftens Bekæmpelse.

Poul Ejby Rasmussen
Poul Ejby Rasmussen Formand Pancreasnetværket Foto: Michelle Rasmussen

Kræft i bugspytkirtlen er heldigvis en sjælden sygdom. Men den er også en alvorlig sygdom, der er vanskelig at behandle. Derfor arbejder Pancreasnetværket tæt sammen med den håndfuld dedikerede og højt specialiserede kirurger og kræftlæger, som har viet deres professionelle liv til behandlingen af netop vores sygdom.

Vi afholder fælles konferencer, hvor læger og forskere præsenterer os patienter og pårørende for den nyeste forskning og de nyeste behandlinger. Det er med til at holde liv i vores håb og optimisme for fremtiden.

Selv i en besværlig hverdag, der godt kan være tynget af sygdom.


Fakta om bugspytkirtelkræft

Ca. 1.000 danskere får hvert år stillet diagnosen bugspytkirtelkræft

Lige mange mænd og kvinder

Det er 2,5% af det årlige antal kræfttilfælde i Danmark

Men 6,5% af de årlige kræftdødsfald skyldes bugspytkirtelkræft

Der er cirka 1.200 danskere, som lever med bugspytkirtelkræft i dag

Next article