Birgit Jepsen
Overlæge, epilepsihospitalet Filadelfia
Nogle patienter kan helt slippe for epilepsi-anfald, hvis de bare spiser det rigtige. Det kræver dog hjælp fra en læge, diætist eller sygeplejerske til at komme i gang med en såkaldte ketogen diæt, og så skal man undersøges og kontrolleres undervejs, siger overlæge Birgit Jepsen.
Mange ved det ikke, men hvad, du spiser, kan have en afgørende indvirkning på antallet af epilepsi-anfald, man får som patient. Det har så stor effekt på sygdomme, at det er en behandling.
”Nogle patienter får ikke nok effekt ud af den medicinske behandling. For dem vil det give mening at afprøve en ketogen diæt,” siger Birgit Jepsen, overlæge på epilepsihospitalet Filadelfia. Hun fortæller, at alle epilepsityper kan behandles med ketogen diæt.
Færre kulhydrater, mere fedt
Når du følger en ketogen diæt, skærer man kraftigt ned for kulhydrater og lever primært på fede og proteinholdige madvarer. Det er f.eks. fra æg, fisk, kød, olier og fede oste. Til gengæld bliver der skåret ned på frugt og alt, hvad der vokser op af jorden, dvs. grøntsager, ris og kornprodukter som pasta og brød.
”Det er lidt af en omvæltning for mange, men når folk og især børn får hjælp til det, så er det noget, som mange kan leve efter i et par år og kan få stor effekt på deres sygdom. Derefter vil de måske gerne tilbage og spise, hvad de plejede og prøve medicin igen. Har der været færre eller ingen anfald, kan nogle patienter være så heldige, at sygdommen er mindre aggressiv efter diæten,” siger Birgit Jepsen.
Hjernen slapper af
Videnskabelige undersøgelser viser, at halvdelen af patienter på ketogen diæt har mindst 50% færre anfald. Desuden er patienternes velbefindende ofte forbedret i form af bedre adfærd, søvn, kontakt med omgivelserne. Effekten vil vise sig i løbet af tre måneder. Nogle vil få effekt inden for første uge.
”Man ved ikke helt præcist, hvorfor det er sådan, men når man spiser færre kulhydrater, bliver blodsukkeret lidt lavere og uden så store udsving, og kroppen udskiller ketonstoffer, som hjernecellerne kan leve på. Det, ved vi, gør cellerne mere ’rolige’, så de har mindre tendens til umotiveret at sende signaler,” siger Birgit Jepsen.
Skal ikke gøres derhjemme
Som epilepsipatient eller pårørende skal man ikke prøve det af derhjemme. Nogle få patienter får nemlig flere anfald lige til at starte med, fordi man laver om på deres stofskifte, fortæller Birgit Jepsen.
”Omstillingen af stofskiftet kan godt virke stressende på kroppen, og vi ved, stress kan øge risikoen for flere anfald. F.eks. fra sygdom, høje lyd eller ny mad. Men kroppen indstiller sig mange gange hurtigt og så får man færre anfald. Der er dog enkelte patienter, som ikke kan tåle at leve på ketogen diæt. Derfor er det så vigtigt, at man er under opsyn af en læge til at starte med,” siger Birgit Jepsen.
Alle, der har fået konstateret epilepsi, kan henvises til diætbehandling gennem egen læge eller det lokale sygehus. Patienten kan dog først få en henvisning, hvis to-tre slags medicin ikke har vist nogen mærkbar effekt.