Cykelhjelme beskytter ikke i alle ulykkessammenhænge, men i nogle tilfælde kan de redde liv og forhindre alvorlige skader på hjernen. Vi anbefaler i høj grad, at man bruger cykelhjelm, siger Klaus Bondam, direktør for Cyklistforbundet.
Hjernen er vores central. Den er hjemsted for, hvem vi er. Derfor er det vigtigt, at vi beskytter hovedet så godt, vi kan, når vi færdes i trafikken, f.eks. som cyklister. Undersøgelser har vist, at vi gør dette bedst ved at bruge cykelhjelme.
Der er dobbelt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, som ikke brugte hjelm, som blandt dem, der havde hjelm på, ifølge Rådet for Sikker Trafik. Hos Cyklistforbundet bakker de også op om brug af cykelhjelme.
”Vi lytter til eksperter, læger og forskeres råd, og ud fra det konkluderer vi, at vi kun kan anbefale, at man cykler med hjelm. Cykelhjelmen beskytter ikke mod alting, men i nogle situationer er det bare langt bedre at have hjelm på,” siger Klaus Bondam, direktør hos Cyklistforbundet.
Voksne halter efter
Hos børn i indskoling og mellemskole op til og med 6. klasse bruger langt de fleste cykelhjelm. Men når børnene fylder 10 år begynder det at gå gevaldigt ned at bakke for brugen af cykelhjelm. Mange voksne bruger slet ikke hjelm. Det er uheldigt, for det er oftest unge voksne mellem 20 og 29 år, som kommer til skade på cykel, viser statistikker fra Rådet for Sikker Trafik. Det er især i storbyernes trafikpunkter, hvor mange falder og slår hovedet.
”Når vi anbefaler brug af cykelhjelm, er det særligt for at beskytte i situationer med store koncentrationer af cyklister, som man f.eks. ser i storbyerne. Det kan skabe situationer, hvor man mister balancen, kører ind i hinanden eller støder ind i en kantsten og falder. I sådanne situationer vil hjelmen helt klart hjælpe,” siger Klaus Bondam.
Hjelmen skal sidde rigtigt
Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du bruger hjelmen. Det er vigtigt, at den sidder korrekt, ellers virker den ikke.
”Når man kigger omkring, er der mange som kører rundt med forkert indstillede cykelhjelme. Det sker hos både børn og voksne. Hjelmen skal sidde, så den både dækker baghoved, tinding og pande. Hvis den sidder forkert, giver den kun falsk tryghed,” siger Klaus Bondam.
Hjelme, der sælges i Danmark, overholder sikkerhedsstandarder, men det er ikke sikkert, at de gør det i udlandet. Det er dog stadig klogt at gå ned i en cykelhandler med et godt udvalg af cykelhjelme, anbefaler Klaus Bondam.
”Her har du mulighed for at prøve lidt forskellige og få råd til, hvordan den skal indstilles og sidde på dit hoved,” siger Klaus Bondam.
På Cyklistforbundets hjemmeside eller hos Rådet for Sikker Trafik kan man finde vejledning og en guide til, hvordan hjelmen skal sidde.