Skip to main content
Home » Diabetes » Tag hånd om dine fødder og få et bedre liv med diabetes
Diabetes

Tag hånd om dine fødder og få et bedre liv med diabetes

Foto: Pexels
avatar

Ole Lander Svendsen

Overlæge, Endokrinologisk afdeling, Bispebjerg Hospital

Godt 300.000 danskere har diabetes – heraf størstedelen type 2-diabetes. 22.000 af disse har diabetiske fodsår, som i værste fald kan føre til amputation. Men der er heldigvis meget, man selv kan gøre for at minimere risikoen og dermed få et lidt bedre liv med diabetes.

Der er flere forskellige årsager til, at man som diabetiker udvikler disse diabetiske fodsår. Det forklarer Ole Lander Svendsen, overlæge på Endokrinologisk afdeling på Bispebjerg Hospital:

”Diabetiske fodsår kan dels opstå, fordi man som diabetiker har svært nedsat følsomhed, som følge af den nervelidelse, der ofte følger med sygdommen. Det betyder, at man ikke kan mærke hvis skoene klemmer, hvis man træder på noget eller træder noget op i fødderne. Derved kan der ske skade på huden, der kan gå hul og opstå sår. Har man samtidig dårligt kredsløb og for højt blodsukker, betyder det, at huden heler dårligere, og der derved lettere opstår betændelse.”

Ikke som andre sår

Men i modsætning til almindelige sår, så heler disse diabetiske fodsår ofte dårligt, og skal derfor tages meget alvorligt, og kommer de ikke under behandling hurtigt, kan det ende med en amputation. Enten af en enkelt tå eller i værste fald hele benet.

”Der er i dag 4.000 diabetikere, der lever med en amputation som følge af diabetiske fodsår, og hvert år foretages der yderligere 500 amputationer af tæer, fødder, underben eller hele benet,” fortæller Ole Lander Svendsen videre, og opfordrer til bedre egenomsorg og større opmærksomhed på fødderne. Både hos landets mange diabetikere og i sundhedsvæsenet.

Hurtig reaktion er afgørende

Men vi skal ikke blot blive bedre til at opdage uregelmæssigheder og skader – vi skal også blive bedre til at reagere. For når det gælder diabetiske fodsår, så er tid en afgørende faktor.

”Der er nok en tendens til at tænke, at ”det går nok over”, hvis man opdager et sår under foden eller har en ligtorn eller en nedgroet negl, og det betyder desværre at mange ofte reagerer for sent. En lille – umiddelbart ubetydelig – rift kan på ingen tid udvikle sig til et alvorligt fodsår, og derfor taler vi i dag også som deciderede ”akut foot attack”. Netop fordi det ikke blot er et sår, men et ”angreb” på foden, der kan have store konsekvenser.”

Udsigt til bedre og hurtigere behandling

Med 3.000 nye tilfælde af diabetiske fodsår hvert år, er der grund til bekymring. Og derfor er der sat flere tiltag i værk for at løfte diabetesbehandlingen – ikke mindst, når det gælder forebyggelse af disse alvorlige ”foot attacs”. Det betyder blandt andet, at Sundhedsstyrelsen har udstukket særlige visitationsretningslinjer for diabetiske fodsår, så man ikke alene kan forbedre forebyggelsen, men også sikres en bedre og ikke mindst hurtigere behandling.

Gode råd til forebyggelse af fodsår

1. Tjek dine fødder – hver dag. Brug evt. et spejl for at kunne se dem fra alle vinkler.

2. Sørg for god hygiejne. Vask fødderne, tør godt mellem tæerne og smør dem ind i creme

3. Klip altid tånegle lige over for at undgå nedgroede negle.

4. Gå aldrig på strømpesokker eller bare fødder.

5. Vælg fodtøj, der passer til din fod. Tegn evt. et omrids af foden sidst på dagen og brug det som indvendig ”målestok”, når du køber nye sko.

6. Gå til fodterapeut regelmæssigt.

7. Får du alligevel fodsår, eller din fod bliver rød, varm og hævet, eller kold og bleg, så søg læge hurtigt.


Next article