Må du godt spise det? Hvad må du spise? Er du sikker på, det er godt for dig at spise det der?
Det er spørgsmål, diabetikere hører ofte – og spørgsmål, der er rigtig trælse at få. Diabetikere må faktisk spise stort set alt – det handler bare om at være opmærksom på, at man spiser sundt, varieret og godt. Ligesom alle andre.
Det, man som diabetiker bl.a. dog skal være opmærksom på, er indholdet af kulhydrat i mad- og drikkevarer. Kulhydrat er nemlig det, der får dit blodsukker til at stige. Jo mere stivelse, sukker, frugtsukker, mælkesukker og lignende du spiser til et måltid, jo mere vil dit blodsukker stige.
Tre typer kulhydrater
Kulhydrater kan inddeles i tre typer: sukkerarter, stivelse og kostfibre. Sidstnævnte får ikke dit blodsukker til at stige men medvirker faktisk til at stabilisere dit blodsukker i stedet. Kulhydrater kan bl.a. findes i:
- Sukkerarter: sukkersødede drikke, slik, mælkeprodukter, honning og frugt.
- Stivelse: kartofler, ris, pasta og brød.
- Kostfibre: havregryn, bønner, linser, grove grøntsager.
Læs varedeklarationen
En god tommelfingerregel er derfor, at du altid skal læse vare- og næringsdeklarationen. Her står der nemlig, hvilke ingredienser varen er fremstillet af. Og det er også her, du finder oplysninger om indholdet af energi (kJ og kalorier), kulhydrat, fedt og protein pr. 100 g af varen.
Under kulhydratindholdet i vare- og næringsdeklarationen kan du se hvor mange gram af kulhydraterne, der er sukkerarter. Det skal du specielt være opmærksom på, da det er sukkerarterne, der får dit blodsukker til at stige hurtigt.