Skip to main content
Home » Diabetes » Livskvalitet og levetid afspejles i god livsstil med diabetes
Livsstil

Livskvalitet og levetid afspejles i god livsstil med diabetes

Når du har fået diagnosen diabetes, er sund mad og bevægelse i hverdagen en vigtig del af behandlingen. Her er råd til sund livsstil med diabetes.

Livsstilsændringer kan være nødvendige, både når man får diagnosen type 1- og type 2-diabetes. For type 2-diabetikernes vedkommende er 80 procent på det tidspunkt overvægtige, men et vægttab på fem – ti procent er gavnligt i behandlingen af sygdommen. Den gode livsstil med sund mad og motion har – udover at man taber sig – bl.a. også betydning i forbindelse med forebyggelse af hjertekarsygdomme.

Det er særlig vigtigt at være opmærksom på fedtmængde og –kvalitet. Man skal spare på det dyriske fedt og i stedet vælge plantefedt som oliven- og rapsolie.

Diabeteskost

Den sunde mad skal i bund og grund bygge på de officielle kostråd. ”Det er særlig vigtigt at være opmærksom på fedtmængde og –kvalitet. Man skal spare på det dyriske fedt og i stedet vælge plantefedt som oliven- og rapsolie. Der skal også fokus på fuldkornsprodukter, når vi taler brød, ris, pasta m.m. Fuldkorn mætter godt og har en forebyggende effekt, når det gælder type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt,” siger klinisk diætist Susanne Elman Pedersen, Diabetesforeningen.

Hun pointerer, at det overordnet er alfa og omega at spise varieret, vælge varer, der er nøglehuls- og fuldkornsmærkede, få ca. 300 gram grøntsager om dagen og gøre fisk til en fast del af kosten. Man behøver ikke totalt at undgå sukker – det kan indgå i små mængder i den sunde diabeteskost. Hold dig evt. til produkter med sukkererstatninger, hvis du har en sød tand.

Diabetes og motion

Det at være aktiv og dyrke motion har en direkte indvirkning på diabetes, idet bevægelse bl.a. kan sænke et for højt blodsukker. Derfor skal motion altid være en del af en ny livsstil.

”Ved at røre sig kan man handle og selv påvirke sin sygdom i en positiv retning. Samtidig har motion også en gunstig effekt på kolesteroltallet, hvorved den øgede risiko for hjertekarsygdomme igen mindskes. Det gælder om at finde den motionsform som vil give det enkelte menneske en succesoplevelse. For nogen er intervalgang f.eks. en god idé,” konstaterer motionskonsulent Kirsti Pedersen, Diabetesforeningen.

Men det er vigtigt at huske, at små ændringer også har ret.

Diabetespatienter mødes

Både hun og Susanne Elman Pedersen slår fast, at også de små skridt til en livsstilsændring tæller. Og så råder de diabetespatienter til at søge professionel hjælp enten hos egen læge, via de enkelte kommuners tilbud eller hos Diabetesforeningen.

Til at supplere de professionelle tilbud har Diabetesforeningen motivationsgrupper ledet af frivillige instruktører, hvor diabetespatienter mødes en gang om ugen og udveksler erfaringer. Her kan man opbygge et netværk, som kan hjælpe med at vedligeholde og fastholde nye, gode vaner omkring sundhed og motion.

”Men det er vigtigt at huske, at små ændringer også har ret.”

Next article