Diabetikere har ikke bare større risiko for hjerte-kar-sygdomme. Ofte bringer sygdommen også problemer med mund og tænder med sig.
De fleste ved, at diabetes kan påvirke menneskets øjne, nerver, nyrer og hjerte på en negativ måde, men faktisk kan sygdommen også pga. den medicinske behandling føre til alvorlige problemer med tænder, tandkød og mundtørhed, og det kan gøre det smertefuldt at både spise, tygge og tale. Det fortæller lektor på Tandlægeskolen i København, Anne Marie Lynge Pedersen. ”Der er en lang række forskellige problemer, som kan opstå i munden som følge af diabetes. Mange patienter døjer for eksempel med karies, fordi sukkerforekomsten i deres spyt, præcis som i blodet, er højere end hos den øvrige befolkning. Derudover døjer sukkersyge-patienter også ofte med svampeinfektioner i munden, fordi diabetes forårsager forstyrrelser i mundens mikroflora”, siger hun.
Mindre spyt giver problemer
Anne Marie Lynge Pedersen påpeger, at rigtig mange diabetikere oplever at have mundtørhed på grund af en lav produktion af spyt. Spyttet er bl.a. med til at hæmme bakterievækst og vaske madrester væk, og hvis der ikke produceres tilstrækkeligt med spyt, så får bakterierne frit lejde til at kolonisere mundhulen. Konstant tørhed irriterer også slimhinden, så mundhulen ofte bliver betændt og smertende, og der kan opstå problemer med at tygge, synke og tale. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, hvis man oplever, man er meget tør i munden, hurtigt at henvende sig hos tandlægen for råd og vejledning og få taget sig en række nødvendige forholdsregler, for at undgå for eksempel paradontose og huller i tænderne.
Hav kontrol over din diabetes
”Først og fremmest er det vigtigt at have en velreguleret diabetes, så ens blodsukkerniveau holder sig rimeligt stabilt og ikke er konstant forhøjet. Derudover skal man drikke rigeligt, og undgå dehydrering, således at der er nok vand til at kunne producere spyt fra spytkirtlerne, og endeligt kan man for eksempel tygge sukkerfrit tyggegummi eller benytte sig af sukkerfri sugetabletter for at stimulere udskillelsen af spyt”, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen. Hun understreger også, at der findes forskellige præparater til lindring af mundtørhed, og at præparater med mælkeproteiner kan være en mulig løsning for diabetikere der lider af mundtørhed. ”Der findes både gel og spray, som kan hjælpe diabetikere til at lindre mundtørhed ved at befugte mundslimhinderne. De indeholder råmælk også kaldet colostrum, som indeholder proteiner, der kan hjælpe med til at supplere mundens egne spytproteiner. Det hjælper således med at holde tænder og slimhinder fugtet, så sandsynligheden for karies, tandkødsbetændelse og svampeinfektioner mindskes”.