Jeanne Duus Johansen
Professor og centerleder ved Videncenter for Allergi
Lovgivning og mærkning gør det nemmere for forbrugere at styre uden om allergener, men man skal også selv gøre en indsats, mener centerleder ved Videncenter for Allergi.
Kontaktallergi er en af de mest almindelige lidelser i Danmark. Cirka 20 procent har allergi over for et eller flere kemiske stoffer – også kaldet kontaktallergener.
Symptomet på kontaktallergi er eksem, som viser sig ved rødme og hævelse af huden. Hvis eksemet ikke behandles, bliver huden revnet og skællet, og eksemet kan sprede sig til andre stedet på kroppen og blive kronisk. Derfor er der god grund til at forsøge at undgå kontaktallergener.
Sådan opstår kontaktallergi
Allergener inddeles i kategorier, hvoraf de mest udbredte er metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer og farvestoffer.
Hovedreglen er, at jo mere man udsættes for allergener, jo større er risikoen for at udvikle kontaktallergi. Hvis man dagligt smører sig med produkter, som indeholder allergener, stiger risikoen for at få allergi, men man ved ikke præcis, hvorfor nogen udvikler allergi, mens andre undgår det.
”Måske er man uheldig at bruge en dårlig kombination af produkter, måske har man i forvejen let eksem eller andet, som gør en mere modtagelig. Vi ved kun, at risikoen stiger, jo mere man udsættes for allergener,” fortæller Jeanne Duus Johansen, professor og centerleder ved Videncenter for Allergi.
Undgå parfumerede produkter
Man ved også, at kontaktallergi er en overvejende miljøbetinget sygdom. Genetik betyder meget lidt. Derfor er det muligt at forebygge sygdommen, hvis man undgår at udsætte sig selv for allergener. Men det kan være svært.
”Der er rigtig mange produkter, som indeholder allergener, og det kan være meget vanskeligt at holde styr på. Desuden kan der sagtens være allergener, vi ikke har opdaget endnu,” siger Jeanne Duus Johansen.
Der er dog nogle simple ting, man kan gøre for at mindske risikoen.
”Det er nemt at vælge uparfumerede produkter, da det altid står på deklarationen. Og er man i tvivl, kan man snuse til produktet. Hvis man har svært ved helt at undgå det, kan man justere sit forbrug, så man kun bruger parfume til festlige lejligheder,” siger Jeanne Duus Johansen.
Der findes også allergimærker og allergiapps, som forbrugerne kan pejle efter.
Effektiv lovgivning
Den mest effektive måde at komme kontaktallergi til livs på er gennem lovgivning, mener Jeanne Duus Johansen.
I Danmark har vi siden 1990 haft en nikkellovgivning, som betyder, at der er grænser for, hvor meget nikkel produkter må frigive. Det har betydet, at der er halvt så mange unge, som får nikkelallergi. For nylig er der også indført lovgivning om grænseværdier for krom i læder.
”Der sker hele tiden forbedringer, og lovgivningen har en stor effekt på, hvor mange der bliver allergiske. Men det er ikke nok, og man skal selv have en kritisk sans som forbruger,” siger Jeanne Duus Johansen.
Styr på mærkerne?
AllergyCertified
AllergyCertified er en international certificeringsorganisation grundlagt i Danmark i 2015.
Produkter med AllergyCertified-logo har været igennem en gennemgående undersøgelse af hvert ingrediens af en toksikolog. Denne certificering sikrer altså, at produktet giver mindst mulig risiko for allergi.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke. Svanen blev stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989, og Danmark tilsluttede sig i 1997. Svanemærket stiller skrappe krav til varen og den måde, varen er blevet produceret på. Varer med Svanemærket tager altså både højde for miljøet og din sundhed.
EU Ecolabel – Blomsten
EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke. Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen, og Danmark har været med fra starten. Blomsten er, ligesom Svanemærket, et miljømærke, der angiver, at produkter er fremstillet i overensstemmelse med en række EU-miljøkrav.