Cæcilie Crawley
Læge
En del danskere med ondt i maven har sendt brød, der indeholder gluten, i skammekrogen. Men hvordan er det nu med gluten? Og har glutenallergi noget med almindelig allergi at gøre?
Vi har spurgt en ekspert til råds, så du kan finde rundt i tarmsygdommene glutenallergi og glutenintolerance – og blive klogere på, hvorfor glutenfri kost ikke er for sjov. Personer, der er allergiske over for f.eks. peanuts, får en akut reaktion, hvis de spiser peanuts. Sådan er det ikke med glutenallergi. Tarmsygdommen burde faktisk slet ikke hedde noget med allergi. ”Det mest korrekte ord for glutenallergi er cøliaki, også på dansk. Glutenallergi har ikke noget med klassisk allergi at gøre,” fastslår Cæcilie Crawley, der er læge og ph.d. studerende.
Forskel på cøliaki og glutenintolerance
Hun forsker i tarmbakterier og håber at finde frem til, om tarmbakterier spiller en rolle i forbindelse med cøliaki eller glutenintolerance, som også er en tarmsygdom. Glutenintolerance kan minde om cøliaki og for at gøre forvirringen total, kaldes glutenintolerance også Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) eller Wheat Sensitivity. ”Mit arbejde kan forhåbentlig øge forståelsen for, hvorfor man udvikler cøliaki og på sigt gøre diagnostikken af især glutenintolerance bedre, så de personer, der undersøges, ikke skal gennem opslidende diæter først,” siger Cæcilie Crawley.
Mavesmerter og træthed på grund af gluten
Personer, der lider af cøliaki, kan ikke tåle gluten. Proteinet findes i kornsorterne hvede, byg og rug. Der findes ikke præcise tal på, hvor udbredt cøliaki er i Danmark, men det er ikke alle, der er i risikogruppen, ifølge Cæcilie Crawly:
”Cøliaki er en autoimmunsygdom, som kan ramme personer, som er genetisk disponeret. Det er 30 til 40 procent af os. Autoimmun betyder, at immunforsvaret reagerer forkert. I stedet for at beskytte tyndtarmen mod gluten, som den ikke kan tåle, ødelægges tyndtarmens overflade, så kroppen ikke optager næring.
Symptomer på cøliaki
Symptomerne på cøliaki kan variere fra næsten ingen til diarré, ondt i maven, træthed, hovedpine og evt. fejlernæring på grund af vitaminmangel. Børn med cøliaki vokser desuden ikke, som de skal.” Cæcilie Crawly anbefaler, at alle der har mistanke om, at de ikke tåler gluten først og fremmest undersøges for cøliaki. Ubehandlet cøliaki øger nemlig risikoen for knogleskørhed og visse kræftformer.
Glutenfri diæt resten af livet
Udelukkes cøliaki af lægen kan det være den mere ukendte tarmsygdom glutenintolerance, som er skyld i mavesymptomerne. ”Ved glutenintolerance kan man opleve de samme symptomer som ved cøliaki. Men man kan ikke, som ved cøliaki, måle antistoffer i blodet og en kikkertundersøgelse viser en normal tyndtarm. Man ved ikke præcist, hvad det er i glutenholdige fødevarer, som nogle personer reagerer på, men studier viser, at der findes en mindre gruppe, der ikke tåler gluten, men som ikke har cøliaki,” siger Cæcilie Crawley.
Kroniske sygdomme
Cøliaki og glutenintolerance er kroniske sygdomme, men symptomerne forsvinder, hvis man holder sig helt fra mad- og drikkevarer med gluten. Det betyder et varigt farvel til bl.a. brød, pasta, kager, kiks, nudler, couscous, perlespelt og øl brygget på byg. ”En glutenfri diæt har alvorlige konsekvenser. Det er dyrere at leve glutenfrit og glutenfrie produkter er ikke så nærende som produkter med gluten. Du har også øget risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, hvis du lever glutenfrit. Så det bør du bestemt ikke byde din krop med mindre, det er strengt nødvendigt,” siger Cæcilie Crawley.