På trods af en astmadiagnose udlever Casper U. Mortensen drømmen som professionel håndboldspiller i FC Barcalona og på det danske landshold. Han vil gerne inspirere andre astmatikere til ikke at lade sig begrænse af sygdommen.
I sine første leveår var Casper U. Mortensen ofte på vej til og fra Hvidovre Hospital. Hans astma forstyrrede vejrtrækningen, og han var for lille til selv at kunne inhalere den livsvigtige medicin, der befrier luftvejene. For folk, der ikke har astma, er det svært at forestille sig, hvordan det føles.
Casper U. Mortensen beskriver det som at gå igennem tæt røg, hvor man har svært ved at trække vejret og må hive efter det. På grund af sygdommen kan det virke usandsynligt, at han er endt, hvor han er i dag – sprintende frem og tilbage på håndboldbanen uge efter uge – men det er han altså. ”Hvis man virkelig brænder for noget og kæmper hårdt for det, så kan man opnå det. Selv hvis man har astma og drømmen er at blive professionel håndboldspiller,” siger Casper U. Mortensen.
Mentalt og fysisk hårdt
Han indtager to slags medicin gennem en brun og en blå inhalator. Den brune tager han hver morgen og aften, og den blå lige før en håndboldkamp eller andre hårde fysiske præstationer. Det er nødvendigt, for at han kan præstere på samme niveau som sine med- og modspillere, og det har ikke altid været lige let for den 29-årige håndboldspiller.
”I dag har jeg det helt fint med det, men da jeg var yngre, måske omkring de 18-19 år, kunne det godt være hårdt både mentalt og fysisk, når vi op til sæsonstarten skulle igennem nogle udmattende konditionstests, som jeg pga. astmaen havde det sværere ved end mine holdkammerater,” fortæller han. ”Derfor har jeg altid arbejdet for at være i absolut topform. Det kræver lidt ekstra, men hvis man samtidig sørger for at tage sin medicin, er astma faktisk slet ikke noget problem.”
Sundt for astmatikere at dyrke sport
Før i tiden mente man, at astmatikere skulle holde sig fra at dyrke sport og anstrenge sig fysisk, men sådan er det ikke længere. Nu er der enighed om, at det er sundt at bevæge sig, så længe man tager sin medicin. Det mener Casper U. Mortensen også. ”Jeg kan mærke, at det er sundt for min astma, at jeg dyrker idræt. Jo bedre form, man er i, jo mindre betyder astmaen. Hvis jeg er inaktiv i blot en uge, kan jeg mærke det, og derfor skal vi astmatikere kæmpe for at holde formen ved lige,” siger han. ”Og så skal vi selvfølgelig være taknemmelige for, at der findes medicin, som gør os i stand til at klare fuldstændig det samme som andre mennesker.”
Astma-camp skal motivere unge
Selvom astma ikke behøver være en begrænsning, selv for sportsfolk, kan det alligevel opleves sådan for mange – både blandt astmatikere og folk uden sygdommen. Casper U. Mortensen har selv oplevet, er der mangler viden om astma. ”Som astmatiker bliver man hurtigt stemplet som syg. Når folk ser, jeg hiver min medicin op af tasken lige inden en kamp, kan jeg godt få nogle sjove blikke. Nogle har sågar troet, at jeg doper mig, og den slags kan sagtens virke hæmmende,” siger han.
Derfor har håndboldspilleren i samarbejde med foreningen Astma-Allergi Danmark afholdt en astma-camp for unge, som blev afholdt i 2018. Her satte de fokus på, at astma ikke behøver stå i vejen for ens drømme. ”Jeg vil gerne nedbryde nogle barrierer og fortælle unge mennesker, at det er muligt at nå til tops, selvom man lider af astma,” siger Casper U. Mortensen.
Flere danske topatleter har astma
Han selv og andre danske topatleter med astma – blandt andre svømmerne Pernille Blume og Jeanette Ottesen – er levende beviser på, at sygdommen ikke behøver stå i vejen for karrieren. Den historie er ifølge håndboldspilleren nødvendig at få ud til astmatikere, der måske føler sig begrænset af deres sygdom. ”Jeg forstår godt, at mange er skræmte af sygdommen og tænker, at de eksempelvis aldrig kan dyrke sport på eliteniveau, men alt er altså muligt. Det lyder som en klassisk kliché, men det er sandt, og med astma-campen vil vi forsøge at fremmane den kampgejst, der skal til for at nå ens mål,” siger han.