Skip to main content
Home » News » Overlæge: Kvalitetsprodukter og viden er nøglen til god sårbehandling
News

Overlæge: Kvalitetsprodukter og viden er nøglen til god sårbehandling

mölnlycke
Denne kampagne understøttes af: Mölnlycke
mölnlycke
Foto: Mölnlycke
mölnlycke
Denne kampagne understøttes af: Mölnlycke
Foto: Mölnlycke

”Vi er kommet meget langt med sårbehandling i Danmark, men vi er ikke i mål,” fortæller dansk overlæge med 40 års erfaring, som nu gør status over sårbehandling i det danske sundhedssystem.

Mere end 60.000 danskere lider af sår, som kræver professionel behandling. Ifølge overlæge og specialeansvarlig for Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital, Bo Jørgensen, er der grund til at være optimistisk. De mange patienter kan nemlig få rigtig god behandling, fordi der er sket store fremskridt indenfor sårbehandling, især når det kommer til de produkter, som sundhedssystemet nu har mulighed for at arbejde med.

bo jörgensen

Bo Jørgensen

Overlæge og specialeansvarlig for Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital

Foto: Nis Kentorp

– Gennem de senere år er vi blevet begunstiget med højkvalitetsprodukter, som flere dygtige virksomheder producerer. Det er vigtigt, at vi eksempelvis har kvalitetsprodukter i form af bandager, der fungerer, som vi forventer.

Det betyder nemlig, at sårene bliver beskyttet korrekt, ligesom det sparer patienterne for mange gener og traumatiske bandageskift.

Bo Jørgensen har arbejdet med sårbehandling i 40 år, og når han fremhæver de moderne bandager, er han godt klar over, at de kan være dyrere end de bandager, som man har benyttet i årevis i sundhedssystemet. Men fordi nye materialer og ny teknologi i bandagerne gør dem mere effektive, er overlægen ikke i tvivl om, at de er den bedste løsning til prisen.

Arbejder du som sygeplejerske? Læs mere her.

– Jeg vil gerne understrege, at mange af de dyrere bandager faktisk er pengene værd, for visse af dem kan forblive på såret i en hel uge. Det kan let blive dyrt at skulle sende personale til at køre ud til patienten for at skifte bandage hver eneste dag eller flere gange om ugen, som det er tilfældet med billigere bandager. Så de dyrere bandager er ofte pengene værd, når man sammenligner på den måde, siger han.

”Ingen bandager fungerer uden den rette viden”

Når Bo Jørgensen skal gøre status over, hvordan det går med sårbehandling i Danmark, fremhæver han især, at sårbehandling nu bliver prioriteret i sundhedssektoren. Det betyder, at læger og sygeplejersker har fået større viden på området.

Er du patient? Læs mere her.

– Noget af det vigtigste indenfor sårheling er selvfølgelig produkterne, vi har til rådighed, men det er næsten lige så vigtigt med viden. Jeg vil gå så vidt at sige, at ingen bandager fungerer uden den rette viden. Det handler i høj grad om viden om såret og om årsagen til såret. Sygeplejersker og læger har aldrig været så oplyste, dygtige og engagerede i sårbehandling, som de er nu.

Tidligere kom sårbehandling i anden række, men nu har man fundet ud af, hvor vigtigt det er, og derfor er vi er blevet bedre til at uddanne sundhedsfagligt personale, siger Bo Jørgensen.

Det er ikke kun læger og sygeplejersker, som har fået større viden om sår. Patienter og pårørende er også blevet mere oplyste.

– Patienter og pårørende er blevet meget dygtige til at søge efter informationer på nettet. De kan selv tilegne sig viden, hvilket som udgangspunkt er godt, for så har de bedre forståelse for behandlingen. Men nogle gange skal de guides lidt af os, for der findes også meget skrammel og mange usandheder på nettet, som kan vildlede og gøre dem bange.

I det hele taget er sundhedssystemet blevet fantastisk, når det kommer til at kommunikere med sårpatienter, som er derhjemme. Udover at få besøg af en hjemmesygeplejerske, som skifter forbindingen, kan patienterne ringe til os og få rådgivning. De kan også sende billeder til os. Telemedicin er på den måde et vigtigt redskab i moderne sårbehandling, og jeg oplever, at patienterne i dagens Danmark ikke er bange for at kontakte os, siger Bo Jørgensen.

Det halter flere steder

Selvom der er sket meget positivt med sårbehandling gennem årene, påpeger Bo Jørgensen, at det endnu ikke er alle steder i Danmark, der er god praksis indenfor sårbehandling endnu.

– Vi er kommet meget langt med sårbehandling i Danmark, men vi er ikke i mål. Der findes stadig steder og kommuner, hvor man ikke har de bedste produkter, fordi man ikke har råd til dem. Der findes også kommuner, som nedprioriterer sårbehandling og prøver at spare. Det er en meget dum ide, og jeg bliver ked af det, når det er patienten selv, der skal instruere en sundhedsperson i, hvordan man skifter forbindingen, for så bliver der ofte lavet nogle mindre gode løsninger. Det er vigtigt, at det er professionelle med den rette viden, som behandler patienter med sår.

I det store hele mener overlæge Bo Jørgensen, at fremtiden ser lys ud indenfor sårbehandling, når det kommer til produkter, behandlinger og viden. Han påpeger blandt andet, at hudtransplantation, iltbehandlinger i trykkammer, vakuumbandager og fluelarver er nogle af de større gennembrud indenfor sårbehandling, som nu bliver benyttet på området.

– Jeg er glad for at være en del af det danske sundhedsvæsen, for vi er meget begunstigede i vores højteknologiske og rige land, når vi sammenligner med andre dele af verden. Der findes dygtige virksomheder, som producerer bandager, der er meget aktive i sårhelingsprocessen, som vi kan benytte på vores patienter.

I fremtiden vil jeg mene, at det er vigtigt at fokusere på at have mulighed for at behandle alle sårtyper det samme sted, for der kan gå megen viden tabt, hvis mange forskellige afdelinger skal tage sig af forskellige typer af sår, siger overlæge Bo Jørgensen.

Next article