Anne Brandt
Direktør, Lungeforeningen
”Det er jo bare hoste”, ”jeg er i dårlig form”, eller ”jeg er også blevet ældre”. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme er, at symptomerne kan virke harmløse og forveksles med dårlig form eller dét, at man er blevet ældre. Alt for mange danskere har en lungesygdom, uden at de selv er klar over det. Går du, eller én du kender rundt og mister pusten? Få et lungetjek på Lungedagen onsdag 20. november. Det er aldrig for sent.
Vi danskere er eksperter i at tale om vejret, men de færreste af os tænker over, hvordan vi trækker det. Altså vejret. Det burde vi alle være bedre til, for dét at trække vejret uden problemer er desværre langt fra en selvfølge for alle danskere.
Mange kender ikke deres lungefunktion
I Danmark lever omkring 600.000 danskere med en lungesygdom som f.eks. KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), astma, lungekræft, men også mere sjældne lungesygdomme som lungefibrose, Alfa-1 antitrypsinmangel og bronkiektasier. Alt for mange er ikke selv klar over, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme er, at symptomerne kan virke harmløse og nemt kan forveksles med dårlig form eller dét, at man bliver ældre. Og stille og roligt begynder man måske at vænne sig til, at man har luft til mindre.
Det er helt unødvendigt, at så mange mennesker går rundt uden at få den behandling, de har brug for. For jo hurtigere, man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling og fastholde et godt liv.
Du skal ikke først gå til lægen, når det er for sent. Oplever du eller én, du har kær, symptomer som hoste, åndenød og slim i mere end 2 måneder, vil jeg opfordre til at kigge forbi Lungedagen 20. november, hvor Lungeforeningen i samarbejde med apoteker, hospitaler, læger, kommuner og frivillige tilbyder lungetjek ved over 100 arrangementer i hele landet. Det gælder også dig, der bare bliver nemt forpustet! Du kan finde tid og sted for alle arrangementer på Lunge.dk/lungedagen.
Et godt liv med en lungesygdom
Lungesygdomme kan komme snigende. I Danmark er man i gennemsnit 68 år, før man kommer i behandling, når man lever med den kroniske lungesygdom KOL. Og vi ved, at mange allerede har mistet over halvdelen af deres lungefunktion, før de får deres diagnose. Det skal vi kunne gøre bedre.
Derfor glæder vi os i Lungeforeningen over, at regeringens nationale lungesatsning nu er med til at sikre, at langt flere får deres diagnose tidligere og får den rette behandling tidligere. Det er altafgørende. For ved du, at du er lungesyg, har du også mulighed for at passe på den lungefunktion, du har tilbage og bremse sygdommens udvikling f.eks. ved hjælp af rygestop, medicin og træning men også ved at forebygge forværring af sygdommen blandt andet ved at blive vaccineret mod influenza og lungebetændelse.
Livet kører på luft, så lad os sørge for, at vi alle får mest ud af den luft, vi har.