Som diabetespatient har det stor betydning regelmæssigt at få tjekket sine fødder hos en fodterapeut, som også kan give den rette vejledning omkring fodpleje og valg af de rigtige sko.
Skrevet af Mette Fensbo
”Fodterapeuten er en vigtig part i det tværfaglige diabetes-team, uanset om patienten har kontakt til et hospital eller til sin praktiserende læge. Fodterapeuten er med til at finde patienter med risiko for at få sår. Det sker ved at udføre en såkaldt screening, hvor man undersøger patientens følesanser i fødderne, tjekker om der er nedsat blodforsyning til ben og fødder og opdager fejlstillinger i fødderne – det kan f.eks. være, at patienten har en nedsunken forfod med hård hud,” siger teamleder, fodterapeut MSA, Anne Rasmussen, Steno Diabetes Center Copenhagen.
Fodundersøgelse ved diagnose
På hospitalerne er der tilknyttet fodterapeuter. I deres regi er en fodundersøgelse en del af pakken, når man har fået diagnosen diabetes. Ude i primærsektoren er det derimod den praktiserende læges ansvar at henvise sine patienter til en fodterapeut. ”Hvis vi finder risikopatienter i tide, kan vi tilbyde dem en forebyggende behandling bestående af regelmæssig professionel fodterapi og vejledning. Ligesom vi kan hjælpe patienter med at vælge de rigtige sko og eventuelt indlæg. Den store grundige screening skal foretages en gang om året.”
Også patientens ansvar
Anne Rasmussen erkender, at der ligger et stort ansvar på de enkelte patienter, som er tilknyttet primærsektoren, for selv at sørge for at bestille tid hos en fodterapeut, selv betale og mande sig op til at overholde aftalte tider. ”Her er i mange tilfælde tale om en sårbar gruppe, men som behandler må jeg opfordre til regelmæssig, professionel kontrol. Diabetespatienterne skal have en henvisning fra egen læge. Hvis de ikke har fysisk mulighed for behandling i en klinik, kan de få ydelsen i hjemmet. Men lægen skal ordinere det.”
Diabetespatienter underkender alvoren ved fodkomplikationer
Gennem sit arbejde har Anne Rasmussen den erfaring, at alt for mange diabetespatienter ikke er klar over alvoren omkring fodkomplikationer. Det at miste følesansen i fødderne er noget, der kommer snigende. Man mærker det ikke. ”Når en person har fået diagnosen diabetes, er det vigtigt at vedkommende straks bliver screenet for komplikationer. Når det er gjort, har det stor betydning, at patienten finder en fodterapeut – med overenskomst med sygesikringen – som tilser den enkelte patient med det interval, der passer til netop ham eller hende. Regelmæssig kontrol er med til at forebygge sår og amputationer. Og så er det lige så vigtigt at patienterne straks henvender sig til en professionel behandler, hvis der opstår en pludselig skade.”