Skip to main content
Home » Diabetes » Diabetesforeningen: 60.000 danskere har diabetes uden at vide det
Forebyggelse af diabetes

Diabetesforeningen: 60.000 danskere har diabetes uden at vide det

Tag dig tid til at læse dette tillæg. Det kan være det vigtigste, du læser i et godt stykke tid, selv om du ikke umiddelbart tænker, at viden om diabetes er relevant for dig.

Måske er du en af de 252.750 danskere, der allerede har diabetes. Uanset hvilken type diabetes, du har, vil du kunne finde relevant og gavnlig information på siderne her: Gode tips til at leve bedre i balance med sygdommen og undgå alvorlige følgesygdomme eller oplysning om nye behandlinger og forskning, der kan bringe forbedringer for dig og alle de mange andre, der lever med diabetes.

Har du ikke sygdommen, er der måske en i din familie eller omgangskreds, der har diabetes. Dem kan du bedst hjælpe, hvis du har viden og ved, hvordan diabetes påvirker deres liv. Også det kan du blive klogere på i tillægget her og gøre en forskel for nogen, du holder af.

Efter alle de rystende høje tal om diabetes i Danmark, er det nemlig den gode nyhed: Man kan selv gøre noget.

Mange intetanende diabetikere

Allermest vigtigt med mere viden om diabetes er det for de flere hundrede tusinde danskere, der har sygdommen uden at vide det eller er på vej til at få den. Her taler jeg udelukkende om type 2-diabetes. Hvor ingen er i tvivl, hvis de har type 1-diabetes, fordi de så har brug for insulinindsprøjtninger adskillige gange dagligt, kommer type 2-diabetes ofte snigende. Hvor type 1-diabetes hverken kan forebygges eller helbredes – endnu – så er der gode muligheder for selv at gøre noget, hvis man har type 2-diabetes eller er på vej til at få det.

Du kan være en af de 60.000 danskere, der allerede har sygdommen uden at vide det, eller en af de 300.000, som har såkaldte forstadier til type 2-diabetes. Det betyder, at sygdommen vil bryde ud inden for få år, hvis ikke der gøres noget nu

Effektiv forebyggelse

Efter alle de rystende høje tal om diabetes i Danmark, er det nemlig den gode nyhed: Man kan selv gøre noget. Faktisk viser forskning, at op imod halvdelen af dem, der er på vej til at få type 2-diabetes, kan holde den væk med en stor indsats i forhold til sund mad og en aktiv livsstil.

Men det kræver først og fremmest viden om ens egen diabetesrisiko. Den viden kan du få på Diabetesforeningens hjemmeside, diabetes.dk, hvor du med en simpel test kan få et fingerpeg om, du bør gå til lægen og få målt dit blodsukker.

Uden behandling er diabetes dødelig. Men med den rette behandling og en god indsats for at leve i balance med sygdommen, har du muligheder for at leve godt med sygdommen og undgå følgesygdomme.

Du kan også henvende dig ved et af de over hundrede arrangementer, Diabetesforeningen i disse dage holder i samarbejde med apoteker, sundhedscentre og kommuner. I anledning af FN-mærkedagen Verdens Diabetesdag den 14. november er det nemlig muligt at få styr på din diabetesrisiko ved at møde op og få målt dit blodsukker ved et lille fingerprik eller ved at svare på spørgsmålene i risikotesten. Find et arrangement nær dig på diabetes.dk.

I anledning af mærkedagen er det også værd at minde politikerne om, at diabetes er i voldsom vækst. Om bare 10 år har hver 10. dansker diabetes – i alt 650.000 mennesker. Diabetes koster i dag det danske samfund 32 milliarder kr. om året og udgiften stiger til 60 milliarder i 2025. Vi ved, at vi kan få bedre sundhed og mere livsværdi for de penge, hvis indsatsen organiseres bedre. Derfor er det vigtigt, at politikerne tager udfordringen op og sørger for en sammenhængende national handleplan for diabetes. Den skal sikre tidlig opsporing, styrke de praktiserende læger, samle behandlingen under et tag på samme dag og give relevant patientuddannelse til alle.

Uden behandling er diabetes dødelig

Uden behandling er diabetes dødelig. Men med den rette behandling og en god indsats for at leve i balance med sygdommen, har du muligheder for at leve godt med sygdommen og undgå følgesygdomme.

Det kan tillæggets artikler give god inspiration til, og det kan Diabetesforeningen hjælpe dig med. Vi støttes allerede af næsten 85.000 danskere som medlemmer, der benytter sig af vores rådgivning og bidrager til, at Diabetesforeningen hvert år kan støtte forskning i bedre behandling og ultimativt en kur mod diabetes.

I år har vi eksisteret i 75 år, og vi er stolte af, at vi aldrig har været flere i Diabetesforeningen, som er sammen om et godt liv med diabetes – og en fremtid uden.

God Verdens Diabetesdag

Next article