At spise sundere er ikke et spørgsmål om at pine sig selv igennem en suppekur, men rettere at give kroppen hvad den behøver – også selvom det er rød steg til morgenmad.
I dag kender danskerne ikke kun Thomas Rode som en magiker i et køkken, for siden han for godt fem år siden for alvor fik øjnene op for fysisk træning, har han stillet skarpt på danskernes manglende sundhed og velvære. Det er også blevet til en række bøger om stjernekokkens tilgang til kost og motion, i håb om at inspirere andre til at tage skeen i den anden hånd. En opsang som især de danske mænd trænger til, mener han.
Vi er ikke gode til at styre, hvad vi spiser
”Rigtig mange mænd holder på deres ret til det frie valg. Vi vil ikke lade os føje af nogen, men selv kunne bestemme, hvad vi spiser. Problemet er bare, at det viser alverdens undersøgelser med ret stor tydelighed, at vi ikke kan administrere. 700.000 danskere er diagnosticerede diabetikere, og op mod en halv million er enten pre-diabetikere, eller lever med sygdommen uden at vide det. Det er rigtig mange mennesker, som altså ikke kan gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert at stoppe i skrutten, og som først har tænkt sig at ændre adfærd, når de står med håret i postkassen, og har fået diagnosen hos lægen”, siger han og fortsætter. ”Den stædighed skal vi ikke sætte os op imod, men i stedet prøve at sætte fokus på, hvad vi SKAL spise, og hvad vi KAN spise. For ja, man skal kunne spise en rød bøf med bearnaisesauce uden at få ondt i samvittigheden. Så længe man serverer rigelige mængder grøntsager til, er der ingen ko på isen, og det vil ret hurtigt gå op for mange, at gode, økologiske grøntsager der er dampet eller stegt ikke bare smager guddommeligt, men også mætter på en helt anden måde”, siger Thomas Rode.
Skrot havregrøden
En anden af Thomas Rodes kæpheste er morgenmaden. For selvom en skål havregrød synes både sundere og mere mættende end et stykke lyst brød med marmelade, så er det stadig ikke tilstrækkeligt, mener kokken.
Morgenmaden er vi alt for dårlige til at betragte som et ”rigtigt” måltid. Jeg kan også godt lide havregrød med lidt rosiner, men kroppen har altså brug for mere end lidt kulhydrater at starte dagen på
”Morgenmaden er vi alt for dårlige til at betragte som et ”rigtigt” måltid. Jeg kan også godt lide havregrød med lidt rosiner, men kroppen har altså brug for mere end lidt kulhydrater at starte dagen på. Vi skal ud over den gængse opfattelse af morgenmad, og spise et seriøst måltid. Det kan for eksempel være resterne fra stegen eller kyllingen i går, med et par blade hjertesalat og nogen gulerodsstænger. Hurtigt, sundt og giver kroppen al det den skal bruge. Du vil opleve at have meget mere overskud til formiddagens aktiviteter”, lyder rådet.
De gode råvarer
Endelig er Thomas Rodes råd, at vi i som kollektiv går væsentlig mere op i, hvor vi får vores råvarer fra. ”Der er desværre en tendens til at tro, at hvis vi gøder en økologisk plantage med gødning fra dyr, der har modtaget alskens medicin og sprøjtet foder, så kan tomatplanterne selv frasortere alle de dårlige ting, og ud kommer en frisk, sund tomat. Sådan hænger verden altså ikke sammen”, siger han og fortsætter. ”Når jeg siger, vi skal spise rigtigt, er målet ikke bare at spise sundere, så vi kan få smidt de overskydende kilo, men også at spise med en bevidsthed om, at vi ikke fylder kroppen med gift, og at de dyr vi spiser, lever et sundt og naturligt liv. Det er indbegrebet af sundhed”.