Glutenallergi, glutenintolerance, cøliaki. Kært barn har mange navne. Det antages, at op mod 1% af alle danskere ikke kan tåle gluten og derfor skal udelukke det fra deres kost. Det lyder ligetil – men er det nu også det?
Prøv at kigge dig omkring næste gang du er i supermarkedet, og se hvor mange fødevarer, der indeholder gluten. Ud over brød finder man nemlig også gluten eller spor af gluten i couscous og ketchup, samt en lang række færdigretter. Fødevarer som en del af os spiser med selvfølgelighed, og andre skal undgå eller finde alternativer til.
Diffuse symptomer
Men hvad er glutenallergi? Anders Ankerstjerne er formand for Dansk Cøliaki Forening, og har sygdommen tæt inde på livet, da hans søn blev diagnosticeret med cøliaki som 10-årig:
”Cøliaki er en delvis arvelig, kronisk sygdom i tyndtarmen, der udløses af gluten, som er et protein, der findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Havre er naturligt glutenfri, men havregryn kan indeholde gluten, hvis den ikke er dyrket og pakket i et glutenfrit miljø og bliver solgt som glutenfri havregryn. Symptomerne kan være diffuse med diarré, ondt i maven, oppustethed, træthed og hovedpine, og det kan derfor være vanskeligt at stille den rigtige diagnose,” fortæller Anders, hvis søn var igennem et længere forløb, inden man fandt frem til, at der var tale om cøliaki:
”Han havde ofte ondt i maven og måtte gå hjem fra skole. Flere påpegede, at det kunne være noget psykisk: Måske var han ikke glad for at gå i skole? Men det var ikke vores opfattelse, og vi fik derfor en henvisning til en børnelæge, der ud fra en blodprøve fandt tegn på glutenintolerance. Han blev derfor henvist til Hvidovre Hospital, hvor man foretog en kikkertundersøgelse og tog prøver fra tarmene, som viste, at der var tale om cøliaki – og altså ikke skoletræthed.”
Og der er god grund til at tage det alvorligt, for behandles lidelsen ikke, øges risikoen for både knogleskørhed og visse kræftformer.
Men du skal jo bare undgå gluten!
Behandlingen af cøliaki er enkel. Man skal bare undgå gluten. Resten af livet. Det er ifølge Anders lettere sagt end gjort:
”Selv om der i løbet af de senere år er kommet flere glutenfri alternativer, så er det lidt af en udfordring at finde produkter, der kan erstatte f.eks. pasta, brød og søde sager som kager. Det kan godt være, de ligner de traditionelle fødevarer, men så mangler de noget på smag og konsistens, som jo også er vigtigt. Det er endnu ikke lykkedes os at finde en god glutenfri pasta i de danske supermarkeder,” fortæller Anders, der har valgt at købe den i udlandet, hvor der ofte er et større og bedre udvalg. Han påpeger dog, at det ikke er alle, der kan gøre sådan, da det alt andet lige koster mere at købe glutenfrit. Han er dog fortrøstningsfuld – både på andres og sin søns vegne:
”Der kommer langsomt mere fokus på sygdommen, ligesom der også kommer flere glutenfri alternativer. Og så kan man jo bage en masse godt brød og gode kager selv – også uden gluten. Men det kræver altså menneskeligt, og til dels økonomisk, overskud at være rigtig glad uden gluten.”