Vibeke Sode
Klinisk diætist
Klinisk diætist Vibeke Sode vejleder patienter, som gennemgår et rehabiliteringsforløb i forbindelse med kræftsygdom og behandling. Hun giver her et par almene råd om kost ved kræft.
Kræft dækker over mange forskellige sygdomme og behandlinger, som kan indebære forskellige problematikker i forhold til mad og ernæring. De kostråd, der gælder for én gruppe af kræftpatienter, kan derfor som udgangspunkt ikke overføres til en anden. Nogle skal spise grønt og groft, andre skal spise mere fedt og sødt.
Generelle råd om kost og kræft:
- Stop rygning
- Skær ned på alkohol
- Hold vægten stabil – og så tæt på normalvægt som muligt
- Vær fysisk aktiv hverdag i det omfang, det er muligt for dig
- Undgå restriktive diæter
- Søg læge, hvis du får problemer med forstoppelse, diarré, kvalme, smerter mv.
Sunde kostvaner, hvis din appetit er god, og du har nemt ved at holde vægten:
- Spis dig mæt i mad fra planteriget: Fuldkorn, grøntsager, bønner og linser
- Spis frugt i stedet for søde sager
- Spis mindre rødt kød – og højst 500g om ugen. Vælg hellere fisk, fjerkræ eller vegetariske rettet
- Undgå forarbejdet kød som bacon, pølser og kødpålæg
- Spar på fedtet og spis mindre portioner
Sunde kostvaner, hvis det kniber med appetitten og du taber dig:
- Vend kostpyramiden på hovedet
- Vælg mad med mange kalorier som ris, pasta og kartoffelmos – og spar ikke på sovsen
- Spis gerne dessert
- Berig maden med ekstra fedt og sukker
- Få ekstra protein fra ost, fisk, æg, kød og nødder
- Spis lidt men tit – en lille kage eller is eller en kiks med ost kan være et fint mellemmåltid
- Drik mælkeprodukter og smoothies i stedet for vand, da det giver energi og protein